Azilal-tapijten

Tot 1990 was het Marokkaanse kelimtapijt uit de Azilalregio, in de steenachtige, kale en moeilijk te bereiken hooggelegen gebieden van het Atlasgebergte een geheim, een onontdekte schat. Niemand in het laagland wist van het bestaan van de kunstwerken, die later de naam Ourika- of Azilal-tapijt kregen. 25 jaar later is de hoeveelheid aandacht aardig veranderd...

De Azilal-tapijten zijn zeldzaam en...

... in de kunstwereld een gewild tentoonstellingsvoorwerp. In galerijen in Parijs, Tokyo en de VS wordt het Azilal-tapijt tentoongesteld als een puur kunstwerk. De Azilal-tapijten worden, op dezelfde manier als de andere bekende Marokkaanse tapijten zoals de Beni Ourain, geweven door de vrouwen van deze regio. En net als bij de Beni Ourain-tapijten, weven de vrouwen in het Azilalgebied hun levenservaringen in hun tapijten. De symbolen die het meest terugkomen in de tapijten zijn moederschap, geboorte van kinderen en huwelijk. Symbolen voor geluk en welvaart komen ook vaak voor. De tapijten zijn gemaakt van wol van de schapen die het Azilalgebied bewonen. De prachtige, intense kleuren die de Azilal-tapijten sieren, zijn natuurlijk en worden gewonnen uit planten en bessen die in dit gebied te vinden zijn.

Alle Azilal-tapijten zijn uniek.

Geen twee Azilal-tapijten lijken op elkaar, ze worden niet geweven voor commerciële doeleinden en volgen geen vast patroon. Trendcarpet fotografeert alle tapijten die we inkopen in Marokko en verzendt het kleed dezelfde dag bij bestellingen die geplaatst worden voor 14:00.

+ Meer-
Kleur
Lengte
Breedte
Prijs
Sorteer op

Huidige filters:

Verwijderen

Azilal vloerkleed

Wanneer je op zoek bent naar een echte blikvanger, dan is een Azilal vloerkleed precies wat je nodig hebt. Een Azilal vloerkleed is uniek en handgeweven. Een Azilal vloerkleed maakt je interieur compleet. Door de intense kleuren en prachtige patronen brengt het sfeer in iedere ruimte. Daarnaast zorgt een Azilal tapijt ook voor warmte. Wanneer je over dit tapijt loopt, heb je direct warme voeten. Een ander fijn voordeel is dat het tapijt goed is voor de akoestiek, met zijn geluiddempende werking. Hierdoor is een Azilal tapijt zeer geschikt voor gehorige ruimten en in bovenwoningen.

Waar komt het Azilal vloerkleed vandaan?

Het Azilal vloerkleed komt uit het Atlasgebergte in Marokko. De tapijten zijn in de Azilal regio gemaakt, waar ze ook hun naam aan hebben te danken. Tot 1990 wist de buitenwereld niet af van het bestaan van Azilal vloerkleden. Alleen de bevolking die in dit kale, steenachtige en hooggelegen gebied woonde kende de tapijten. Sinds 1990 kent het echter een populaire groei over de gehele wereld. Misschien heb je al tapijten gezien die lijken op een Azilal tapijt? Dat is perfect mogelijk! Maar een vloerkleed kan alleen de naam Azilal hebben als het uit het Atlasgbergte komt en gemaakt is door de vakkundige vrouwen uit dit gebied.

Wat maakt een Azilal vloerkleed bijzonder?

Een Azilal vloerkleed is vanwege meerdere redenen bijzonder. Ten eerste is ieder Azilal vloerkleed uniek. Je zult nooit hetzelfde tapijt ergens anders tegenkomen. Ze worden dus niet voor commerciële doeleinden geweven. Daarnaast volgen de makers geen vast patroon tijdens het weven van de tapijten. Ten tweede zijn Azilal vloerkleden bijzonder door de speelse symbolen die erin terug te vinden zijn. Deze symbolen staan voor welvaart, geluk, geboorte, het huwelijk en het moederschap. Doordat de vrouwen die de tapijten maken hun eigen levenservaring in de tapijten stoppen, zijn dit de symbolen die het meest voorkomen. Bovendien kun je een Azilal vloerkleed ook aan de muur hangen. Door de kleuren en patronen kun je dus stellen dat je een waar kunstwerk in huis haalt wanneer je een Azilal vloerkleed koopt.

Hoe wordt een Azilal vloerkleed gemaakt?

Een Azilal vloerkleed is handgemaakt door Marokkaanse vrouwen die zachte schapenwol verzamelen die afkomstig is uit de Azilal-regio. Het wordt dan in de rivier gereinigd met planten en een nacht onder de sterren gelaten om alle negativiteit weg te houden. Vervolgens wordt de wol geverfd in prachtige felle kleuren. Hiervoor worden regionale bloemen en vegetatie gebruikt. Verder staat de Azilal bekend om het gebruik van eenvoudige geometrische vormen met de zachtheid van een zwaardere tapijtpool. De tapijten die door de Berber stamvrouwen worden gemaakt, worden nadien gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Omdat deze tapijten zijn gemaakt door de matriarchen van de familie, is elk tapijt de trots van het huis. Bovendien kan het enkele maanden tot jaren van toegewijd handgeweven werk hebben gekost om ze te maken. De weeftraditie toont ook de waarde aan van de deugden van het huishouden binnen het gezin die elke moeder doorgeeft aan haar kinderen.

Waar past een Azilal vloerkleed het beste?

Een Azila vloerkleed is geschikt voor in diverse ruimtes. Voornamelijk voor ruimtes waar je nog op zoek bent naar een blikvanger is dit tapijt perfect. Door de prachtige intense kleuren en unieke patronen trekt een Azilal vloerkleed alle aandacht naar zich toe. Dus ook wanneer je een kamer wat extra kleur wilt geven, is een Azilal vloerkleed uitermate geschikt. Een andere plek waar je een Azilal tapijt goed tot zijn recht laat komen, is een bovenwoning. Je onderburen kunnen geluiden horen afkomstig uit je woning. Met een Azilal tapijt zorg je voor een geluiddempende werking.

Vloerkleden

Kamer

Kleur

Afmeting

Stijl

TC Home

Klantenservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)