• GRATIS VERZENDING EN
  • GRATIS RETOURZENDING
  • 14 DAGEN GARANTIE
  • SNELLE LEVERTIJD

Kelim vloerkleden

Kelim is een soort plat geweven oosters tapijt dat zijn oorsprong heeft bij de Aziatische nomaden. 1000 jaar voor Christus gebruikten zij het tapijt in hun tenten, om zich te beschermen tegen kou en om ervoor te zorgen dat ze droog bleven. Dankzij de symbolen en de tekens op het tapijt, deed een Kelim ook dienst als decoratie en als communicatiemiddel. De geschiedenis, de cultuur en de pracht van een Kelim tapijt hebben ervoor gezorgd dat het 3000 jaar later ook terug te vinden is in vele huizen in het Westen.

Kelim vloerkleed - van Turkije naar Pakistan.

De weeftechniek die de Kelim tapijten zo beroemd maakt, wordt vooral gebruikt in Turkije, Pakistan, Iran en Afghanistan, maar komt ook voor in andere regio's, zoals de Balkan. Hierbij loopt de wol niet door over de volledige breedte van het tapijt, maar draait die wanneer de kleur verandert (bij een verandering in kleur wordt een holte gevormd die, omwille van de levensduur, meestal zijwaarts gaat en dat creëert het trapachtige diagonale patroon dat de Kelims karakteriseert).

Onmiddellijke levering op alle Kelim vloerkleden op Trendcarpet.nl

Bestellingen geplaatst vóór 12:00 uur verzenden we nog dezelfde dag.

+ Meer-
Kleur
Lengte
Breedte
Prijs
Sorteer op

Huidige filters:

Verwijderen

Kelim tapijt - Sorteer op land.

Kelim tapijt - Sorteer op afmetingen.

Kelim tapijt - Sorteer op kleur.

Sorteer op afmetingen:

Wat is een Kelim vloerkleed?

Een Kelim vloerkleed is net iets anders dan een traditioneel vloerkleed. Dat betekent dat het tapijt minder dik is dan een gemiddeld vloerkleed. De oorsprong van het kleed is oosters, onder andere uit Turkije. Want Kelim is in het Turks de specifieke benaming voor een tapijt dat geweven is en geen (hoge) polen heeft. Daarnaast zijn er speciale motieven op deze tapijten aangebracht. Dat maakt het tapijt niet typisch Turks, want het kan ook een Iraans of ander oosters patroon hebben. De traditie van het maken van dit soort tapijten gaat al even terug. Begin 19e eeuw is de term Kelim vloerkleed bekend geworden en sindsdien kun je deze tapijten terugvinden in vele interieurs. Doordat een Kelim vloerkleed geen pool heeft, zijn het vloerkleden die geschikt zijn als zomerkleed.

Van welk materiaal is een Kelim vloerkleed gemaakt

Volgens de traditie is een Kelim vloerkleed van wol gemaakt. Het zijn met de handgeweven vloerkleden. Dit is een intensieve procedure, maar het zorgt er ook voor dat het gegarandeerd van goede kwaliteit is. Een wollen Kelim tapijt is eenvoudig schoon te maken door het te reinigen met water en witte natuurazijn. Verder zit de kunst van het maken van een Kelim vloerkleed in het patroon. Waar normaal gesproken de draad van de wol een rechte baan volgt, is bij het Kelim vloerkleed de kleur leidend voor de baan. Hierdoor kan de draad dus zijwaarts gaan, wat ruimte in het vloerkleed creëert. Deze ruimte zorgt dus ook voor de kenmerkende patronen van een Kelim vloerkleed. Hoewel de term Kelim tapijt nog niet zo heel lang bestaat, is bekend dat de techniek van het weven en het gebruik van de wol al veel langer toegepast wordt. De mensen gebruikten dit al eeuwen geleden om warm te blijven. Maar door de patronen die door de verschillende culturen werden aangebracht, werd het Kelim vloerkleed ook gebruikt als een mooie decoratie aan de wand. Het oorspronkelijke Kelim tapijt had niet alleen een decoratieve functie, maar kon ook gebruikt worden om bepaalde boodschappen uit te beelden. Tegenwoordig zijn deze kleden ook nog in gebruik als tapijt om te bidden. Omdat het vrij dun is, is het gemakkelijk op te rollen en mee te nemen.

Een Kelim vloerkleed in huis

Door de eigenschappen van het Kelim vloerkleed heb je met dit tapijt een groot voordeel in huis. Mensen die snel last hebben van stoffige ruimtes, of mensen met een huisdier, zullen een Kelim tapijt ideaal vinden. Doordat er geen polen in het vloerkleed zitten, is er minder kans dat het tapijt extra stoffig wordt. Kattenharen en hondenharen hebben ook minder kans om in het vloerkleed achter te blijven. Daarnaast is het zo, dat het vloerkleed door het dunne materiaal, niet zo zwaar is. Ondanks dat je een Kelim vloerkleed van twee bij drie meter hebt liggen, is het vergeleken met een hoogpolig tapijt, eenvoudig op te pakken. Hierdoor kun je het één keer in de zoveel tijd goed uitkloppen en laten luchten. Natuurlijk kun je er ook gewoon met de stofzuiger overheen, maar soms is het ook prettig om het even over de rand van het balkon uit te laten waaien. En als je laminaat op je slaapkamer hebt liggen, en 's ochtends niet met je voeten op een kille vloer wilt staan, dan is een kelim vloerkleed heel geschikt. Zomerkleden is ook wel een andere benaming die je voor deze kleden kunt tegenkomen. Je legt ze in de zomer neer in plaats van het dikke winterkleed en bergt ze in de winter gemakkelijk op tot het zonnetje buiten weer lekker gaat schijnen.

De patronen van een Kelim vloerkleed

Door de lange geschiedenis die het Kelim vloerkleed kent, zijn ook de invloeden van de verschillende landen en culturen terug te vinden in de patronen van de kleden. Want hoewel de benaming Turks is, komt het Kelim tapijt ook uit landen als Pakistan en Iran. En ook de Balkan kent deze traditie van het weven van tapijten. Eeuwen geleden werden de patronen dus niet alleen voor de decoratie aangebracht. Het was ook een manier om met elkaar te communiceren. De verwerkte patronen in de kleden hadden dan ook vaak een symbolische betekenis. De gebruikte afbeeldingen benadrukten bijvoorbeeld bepaalde karaktereigenschappen. Of het moedigde mensen aan in bepaalde situaties voor moed en kracht. Ook kon het Kelim vloerkleed gebruikt worden om mensen onsterfelijkheid toe te wensen. Tegenwoordig zijn de patronen waarschijnlijk niet meer aangebracht met als doel het een diepe betekenis te geven. Maar dat neemt niet weg dat het Kelim vloerkleed een aantal kenmerkende eigenschappen kan hebben. Zo zijn rozen en lotussen veel voorkomende bloemen op het tapijt. En ook het systeem van de herhaling van de patronen, wat zo typerend is voor vele oosterse tapijten, vind je ook op een Kelim vloerkleed terug. En als je niet van patronen houdt, dan kun je ook kiezen uit effen vloerkleden. Zo is er voor ieder interieur een kelim vloerkleed te vinden.

Kleuren van een Kelim vloerkleed

Het weven van een Kelim vloerkleed is over het algemeen handwerk. Maar dat is niet het enige opvallende kenmerk. De kleuren die het vloerkleed zo sprekend maken hebben een plantaardige herkomst. Voor het kleuren van de wol voor het weven van de vloerkleden, worden extracten gebruikt die bijvoorbeeld gewonnen worden uit olijven en abrikozen. Hierdoor is het Kelim vloerkleed niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook nog eens beter voor het milieu. Het tapijt is geschikt voor ieder interieur en past bij ieders smaak. Je kunt de tapijten in neutrale en lichte kleuren krijgen, zoals beige. Maar ook als je houdt van frisse en bonte kleuren, is er genoeg keuze. En ook de traditionele warme rode kleuren ontbreken natuurlijk niet! Het varieert van roodbruin, naar dieprood tot paars. Daarnaast is het Kelim vloerkleed ook verkrijgbaar in een vrolijk patchwork patroon, waarbij een samenstelling is gemaakt van allerlei patronen en kleuren. Ook als je niet houdt van een klassiek interieur kun je kiezen voor een Kelim vloerkleed. De vloerkleden zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo combineer je een geheel door verschillende afmetingen van dezelfde kleur te kiezen. Of je kunt iedere kamer in huis een eigen stijl geven met een andere kleur en patroon. De traditionele manier van het verwerken van met de hand gesponnen wol in een modern vloerkleed, maakt het een unieke aanwinst voor ieder interieur.

Meest bekeken producten
Populaire tapijten
TREND 2023 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY TOP 20 ☆